Voće

Jabuka na drvetu uzgoj navodnjavanje voće

Voće -jabuka i kruška, uzgoj i navodnjavanje

Interior Design

Voće uzgoj i navodnjavanje

Jabuka rod voće uzgoj navodnjavanje

Uzgoj jabuka

popularan je širom sveta i može biti veoma profitabilan ako se radi pravilno. Ispod je nekoliko koraka koje treba slediti za uspešan uzgoj jabuka

Jabuka-uzgoj

Izaberite pravu lokaciju

Jabukama je potrebno mnogo sunčeve svetlosti da bi rasle i sazrele. Zato izaberite mesto gde je tokom većeg dela dana izloženo suncu i zaštićeno od jakih vetrova.

Pripremite zemlju

Jabuke uspevaju u dobro dreniranom zemljištu bogatom hranljivim materijama. Pre sadnje, zemljište treba pripremiti obradom i uklanjanjem korova i dodavanjem organske materije i đubriva.

Izaberite sorte jabuka

Postoji mnogo različitih sorti jabuka koje se razlikuju po veličini, ukusu, boji i sezoni berbe. Birajte sorte koje su prilagođene vašem podneblju i regionu i koje su tražene na tržištu.

Sadnja rasada jabuke

Sadnice jabuke treba saditi u rupu koja je duboka i široka oko 50 cm. Sadnice treba saditi u proleće ili jesen, a rastojanje između sadnica treba da bude oko 3-4 metra.

Navodnjavanje

Jabukama je potrebno redovno navodnjavanje da bi se održala optimalna vlažnost zemljišta. Količina i učestalost navodnjavanja zavisi od klimatskih uslova, tipa zemljišta i drugih faktora.

Đubrenje

Jabuke treba đubriti da bi se obezbedila dovoljna količina hranljivih materija u zemljištu. Đubrivo treba primeniti u proleće i jesen.

Zaštita od bolesti i štetočina

Jabuke su podložne mnogim bolestima i štetočinama, kao što su korov, štetni insekti i gljivične infekcije. Zaštita od ovih problema može uključivati upotrebu pesticida i herbicida, ali se mogu koristiti i alternativne metode, kao što su prirodni predatori i preventivne mere.

Berba

Jabuke se obično beru u jesen, kada su zrele. Pre berbe proverite da li je jabuka zrela i spremna za branje. Berbu treba obaviti pažljivo kako ne bi oštetili plodove.

Voće treba prihranjivati. Prihrana voćaka đubrivom pomoći će im da dobiju neophodne hranljive materije za rast i razvoj. Koristite đubriva specijalno formulisana za voće i pratite uputstva proizvođača.

Navodnjavanje voće uzgoj jabuka

Navodnjavanje jabuka

važan je deo uzgoja jabuke jer pomaže u održavanju adekvatnog nivoa vlage u zemljištu, što je neophodno za rast i razvoj stabala i kvalitet i kvantitet prinosa. Za više saveta, kontaktirajte nas 

Voće je potrebno redovno i pravilno navodnjavanjati jer se na taj način obezbeđuje dovoljna količina vode za rast korena, apsorpciju hranljivih materija i pravilnu fotosintezu.

Kruška voće uzgoj navodnjavanje

Uzgoj kruške

su voćna vrsta koja se može uzgajati u raznim oblastima, ali za uspešan uzgoj potrebno je nekoliko važnih koraka. Evo nekoliko saveta za uspešan uzgoj krušaka

Kruška-uzgoj

Odabir prave sorte

Kruška ima mnogo varijanti, od kojih svaka ima svoje karakteristike. Izaberite sortu koja odgovara uslovima vašeg područja, uključujući klimu, tlo i nadmorsku visinu.

Odabir prave lokacije

Kruške preferiraju sunčane lokacije i dobro drenirana tla. Izaberite lokaciju koja će im obezbediti dovoljno sunca i zaštitu od hladnih vetrova.

Priprema zemljišta

Pripremite tlo pre sadnje krušaka, uključujući analizu tla da biste odredili pH i potrebne hranljive materije. Kruške preferiraju zemljište sa pH između 6 i 7.

Sadnja

Sadite kruške u jesen ili proleće kada su uslovi najbolji za rast. Posadite ih na udaljenosti od oko 3-4 metra kako bi imali dovoljno prostora za rast i razvoj. Dubina sadnje zavisi od veličine sadnice, ali je najčešće oko 5-10 centimetara dubine.

Đubrenje

Kruškama su potrebne hranljive materije da bi rasle zdravo i dale velike i sočne plodove. Korišćenje organskog đubriva ili đubriva koje sadrži azot, fosfor i kalijum pomoći će da se obezbede neophodne hranljive materije.

Rezidba

Pravilno oblikovanje stabla kruške važno je za zdrav rast i dobru žetvu. Pravilna rezidba podrazumeva uklanjanje mrtvih i oštećenih grana, kao i oblikovanje krune..

Zaštita od bolesti i štetočina

Kruške su podložne bolestima i štetočinama, pa je važno preduzeti preventivne mere za sprečavanje širenja bolesti. To uključuje redovno uklanjanje mrtvih i obolelih grana, primenu pesticida po potrebi i druge metode zaštite

Pravilno održavanje i nega krušaka

može pomoći u postizanju dobrog prinosa voća. Redovno proveravajte stanje biljaka, pratite uputstva za navodnjavanje, đubrenje, rezidbu i zaštitu od bolesti i štetočina.

Navodnjavanje kruške, uzgoj voća

Navodnjavanje kruške

važan je deo uzgoja kruške jer pomaže u održavanju adekvatnog nivoa vlage u zemljištu, što je neophodno za rast i razvoj stabala i kvalitet i kvantitet prinosa. Za više saveta, kontaktirajte nas 

Voće se može na nekoliko načina navodnjavati. Navodnjavanje kap po kap, je jedan od naćina. Smart Irrigation Solutions pruža vrhunske usluge u ovoj oblasti .

Razmislite o vrstama voća koje želite da uzgajate. U zavisnosti od klime i uslova zemljišta u vašem kraju, neko voće će se bolje prilagoditi od drugih. Saznajte o različitim sortama i izaberite one koje odgovaraju uslovima vašeg područja

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Smart Irrigation Solutions