5+ Ygodina iskustva

Prihrana biljaka

proces dodavanja hranljivih materija biljkama kako bi se poboljšao njihov rast, razvoj i zdravlje. 

Pozovite nas

+381641575761

Prihrana biljaka je  jako važan proces dodavanja hrasnljivih materija biljkama. Biljke koriste hranljive materije iz zemljišta za obavljanje različitih vitalnih funkcija, kao što su fotosinteza, sinteza proteina, cvetanje i plodonošenje. Međutim, zemljište može biti siromašno određenim hranljivim materijama ili su nedostupne biljkama zbog nepovoljnih pH vrednosti ili drugih faktora.

Postoje tri glavna hranljiva materija koja su biljkama potrebna u velikim količinama, a to su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K), poznati kao makronutrijenti. Pored toga, postoje i drugi hranljivi sastojci koji su biljkama potrebni u manjim količinama, a nazivaju se mikroelementi ili elementi u tragovima. Ovo uključuje elemente kao što su gvožđe, bakar, cink, mangan i drugi.

Postoje različite metode prihrane biljaka

Prirodna prihrana biljaka Smart Irrigation Solutions

Prirodna prihrana

U prirodnoj ishrani, biljke prirodno dobijaju hranljive materije iz zemljišta. To podrazumeva dobru plodnost zemljišta, prisustvo dovoljne količine organske materije, razlaganje organskih materijala, mineralizaciju i cikluse hranljivih materija u zemljištu.

Mineralna prihrana biljaka Smart Irrigation Solutions

Mineralna prihrana

Ova metoda uključuje dodavanje mineralnih đubriva u tlo kako bi se nadoknadili nedostajući hranljivi sastojci. Mineralna đubriva mogu biti u obliku praha, granula, tečnih ili sporo oslobađajućih đubriva. Ova metoda se često koristi u intenzivnoj poljoprivredi.

Folijarno hranjenje

Folijarno hranjenje

Ova metoda uključuje primenu hranljivih materija direktno na listove biljaka. Hranljive materije rastvorene ili suspendovane u vodi prskaju se na biljke pomoću prskalice. Folijarno prihranjivanje se koristi kada biljkama nedostaju određene hranljive materije ili kada je potrebno brzo poboljšati njihovo stanje.

Hidroponsko hranjenje

Hidroponska prihrana biljaka

Hidroponika je metoda uzgoja biljaka u vodi bez upotrebe zemlje. U hidroponici, hranljive materije se dodaju direktno u vodu koja okružuje koren biljke. Ova metoda omogućava preciznu kontrolu hranljivih materija koje biljke dobijaju.

Prihrana biljaka

Smart Irrigation Solutions nudi rešenja, predloge, savete i sugestije oko prihrane biljaka

Smart Irrigation Solutions

Zašto je bitna prihrana biljaka?

Prihrana biljaka je važna iz nekoliko razloga

Podrška u ishrani

Biljkama su potrebne različite hranljive materije da bi pravilno rasle i razvijale se. Prirodno zemljište možda neće uvek obezbediti sve potrebne hranljive materije u dovoljnim količinama. Ishrana biljaka omogućava dodavanje specifičnih hranljivih materija koje su biljkama potrebne za optimalan rast.

Prevencija deficita hranljivih materija

Nedostatak određenih hranljivih materija može ograničiti rast biljaka, smanjiti njihovu otpornost na bolesti i štetočine i smanjiti kvalitet i kvantitet prinosa. Prihrana biljaka pomaže u sprečavanju deficita hranljivih materija, osiguravajući da biljke imaju sve što im je potrebno za zdrav rast i razvoj.

Poboljšanje prinosa i kvaliteta useva

Dodavanje pravih hranljivih materija podstiče stvaranje većeg broja cvetova, plodova ili semena, povećava veličinu plodova i poboljšava njihov kvalitet, boju, ukus i hranljivu vrednost.

Održavanje zdravlja biljaka

Biljke koje dobijaju dovoljno hranljivih materija otpornije su na bolesti, štetočine i stresne uslove kao što su suša ili ekstremne temperature. Hranljive materije takođe podržavaju razvoj snažnog korenovog sistema.

Obezbedite korisne smernice o pravilnoj primeni prihrane biljaka, uključujući preporučene doze, metode primene, optimalno vreme i učestalost prihranjivanja.

Naši dobavljači

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Irritec

Implementacija sve efikasnijih rešenja za optimizaciju vodnih resursa i proizvodnih procesa u sistemu za navodnjavanje

Bermad

Pruža sveobuhvatna prilagođena rešenja za kontrolu i upravljanje snabdevanjem vodom bilo gde u svetu

Rivulis

Kao globalni inovator rešenja za mikro-navodnjavanje, Rivulis nudi najširi portfolio na tržištu, koji sadrži najprepoznatljiviji proizvod

Mazzer

Poseduje proizvodne kapacitete visokospecijalizovanog tima tehničara, kao i radionicu sa najnovijim mašinama i tehnologijama

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Smart Irrigation Solutions