Smart Irrigation Solutions

Jezgrasto voće lešnik orah

Jezgrasto voće lešnik orah, bogati su vitaminom E, zdravim mastima, vlaknima i proteinima, antioksidantima

Smart Irrigation Solutions

Jezgrasto voće

Koštičavo ili jezgrasto voće je kategorija voća koja obuhvata plodove koji sadrže tvrdu ljusku ili ljuske, unutar kojih se nalazi jedno ili više jestivih zrna. Ova vrsta voća je bogata hranljivim materijama kao što su vitamini, minerali, vlakna i zdrave masti.

Neki od najpoznatijih primera koštičavog voća su:bademi, orasi, lešnici, brazilski orah i  indijski orah

Uzgoj jezgrastog voća lešnika, oraha može biti izvrstan način da imate vlastito zdravo voće u svom vrtu ili voćnjaku.

Smart Irrigation Solutions

Uzgoj

Uzgoj jezgrastog voća orah lešnik, na slici je orah

Izaberite pravu sortu: Različite vrste koštičavog voća zahtevaju različite uslove uzgoja. Prilikom izbora sorte obratite pažnju na klimatske uslove, zemljište i druge faktore koji utiču na rast i razvoj biljke.

Uzgoj jezgrastog voća orah lešnik -na slici je orah

Sadnja: Sadnja koštičavih plodova se obično vrši u jesen ili rano proleće. Iskopajte rupu dovoljno duboku i široku da korenima biljke date dovoljno prostora za rast. Pažljivo stavite sadnicu u rupu, zatim je prekrijte zemljom i lagano pritisnite oko korenovog sistema.

Zaštita od štetočina i bolesti: Pratite biljke da biste otkrili rane simptome štetočina ili bolesti. Ako primetite znake zaraze, primenite odgovarajuće mere kontrole kako biste sprečili dalje oštećenje.

Pripremite tlo: koštičavo voće obično preferira dobro drenirano tlo bogato hranljivim materijama. Pripremite zemljište pre sadnje dodavanjem komposta ili organskog đubriva da biste poboljšali njegovu strukturu i plodnost.

Uzgoj jezgrastog voća orah lešnik, na slici je orah

Obezbedite odgovarajuću negu: redovno zalivajte biljke kako biste bili sigurni da imaju dovoljno vlage, posebno tokom sušnih perioda. Đubrite biljke po potrebi da biste obezbedili adekvatnu ishranu. Takođe, uklonite korov oko biljaka kako biste im dali dovoljno prostora i resursa za rast.

Uzgoj jezgrastog voća orah lešnik -na slici je orah

Berba: Vreme berbe zavisi od vrste koštičavog voća. Svaka vrsta ima svoje karakteristike zrelosti voća koje možete pratiti. Kada plodovi dostignu svoju zrelost, pažljivo ih berite da biste uživali u svežem koštičavom voću.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšti koraci za uzgoj koštičavog voća, a detalji mogu varirati u zavisnosti od vrste koštičavog voća i vaših specifičnih uslova uzgoja. Stoga je preporučljivo proučiti i konsultovati se sa lokalnim stručnjacima ili baštenskim udruženjima za dodatne informacije prilagođene vašem području

Ukoliko vam je potrebno rešenje za navodnjavanje i prihranjivanje jezrastog voća, lešnika i oraha kontaktirajte nas.

Uzgoj lešnika

može biti izazovan, ali isplativ proces.

Smart Irrigation Solutions

Navodnjavanje i prihrana

su važni aspekti uzgoja lešnika. Lešnici zahtevaju redovno i dobro dozirano navodnjavanje. Posebno je važno zalijevati mlade sadnice kako bi se osiguralo njihovo zdravo ukorjenjivanje. Tokom prvih nekoliko godina nakon sadnje, voda treba da prodre duboko u tlo kako bi podstakla razvoj korenovog sistema. Kasnije, kada stabla postanu zrelija, zalivanje se može smanjiti, ali redovno održavajte zemlju vlažnom, posebno tokom sušnih perioda. Lešnici imaju posebne nutritivne potrebe. 

Uzgajanje lešnika zahteva strpljenje i negu, ali kada se stabla razviju, možete uživati u svežim i ukusnim plodovima.

Uzgoj oraha

može biti izazovan, ali isplativ proces.

Smart Irrigation Solutions

Navodnjavanje i prihrana

U prvim godinama nakon sadnje, orah zahteva redovno zalivanje kako bi se podstakao rast korenja. Orah je dubokorežuća biljka, pa je važno pružiti duboko zalivanje kako bi se postigla dubina korena. Nakon uspostavljanja, orah može podneti sušu, ali redovno navodnjavanje tokom sušnih perioda može poboljšati prinos.

Ovi su samo osnovni principi uzgoja, prihrane i navodnjavanja oraha. Važno je uzeti u obzir lokalne klimatske uslove i prilagoditi svoje metode prema tim specifičnostima. Preporučuje se da se konsultujete sa stručnjacima za poljoprivredu ili lokalnim udruženjima orašastih plodova kako biste dobili detaljnije informacije i savete za vaše specifično područje.

Jezgrasto voće lešnik i orah obično ima duboki korenov sistem, pa je važno pružiti adekvatno navodnjavanje koje će dosegnuti dubinu korena. Mlade biljke lešnika i oraha zahtevaju redovno zalivanje kako bi se podstakao rast korenja, dok starije biljke mogu podneti sušu, ali će redovno navodnjavanje tokom sušnih perioda pomoći u održavanju prinosa.

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Smart Irrigation Solutions