Hlađenje voćnjaka

Smart Irrigation Solutions

Hladjenje voćnjaka je važan proces koji se koristi za održavanje optimalnih temperatura u voćnjaku kako bi se produžio rok trajanja plodova i očuvala njihova kvaliteta.

Postoje nekoliko metoda hladjenja voćnjaka koje se mogu primeniti

Neke od metoda hlađenja voćnjaka su

Prskanje vodom

Prskanje vodom po biljkama i oko njih može pomoći u snižavanju temperature. Kada voda isparava, ona apsorbuje toplotu iz okoline, čime se stvara efekat hlađenja. Ova tehnika je posebno efikasna u suvim i vrućim uslovima.

Upotreba hladnih tunela

Hladni tuneli se mogu postaviti iznad voćaka kako bi se stvorila senka i smanjila temperatura. Ovi tuneli se često koriste u kombinaciji sa sistemima za prskanje vodom radi dodatnog hlađenja.

Ventilacija

Dobra ventilacija u voćnjaku može pomoći u cirkulaciji vazduha i smanjenju temperature. Otvoreni prostori između redova voćaka ili postavljanje ventilatora mogu poboljšati protok vazduha i pomoći u hlađenju.

Mulčiranje

Mulčiranje tla oko voćaka može pomoći u zadržavanju vlage i smanjenju temperature. Mulč (npr. organska materija ili plastična folija) stvara zaštitni sloj između tla i vazduha, sprečavajući prekomerno zagrevanje tla.

Smart Irrigation Solutions sistemi za navodnjavanje i prihranjivanje -logo firme

Navodnjavanje

Pravilno navodnjavanje može pomoći u regulisanju temperature u voćnjaku. U suvim i vrućim periodima, redovno zalivanje može pomoći u održavanju optimalnih uslova za rast biljaka.

Hladjenje voćnjaka

Važno je prilagoditi metode hlađenja voćnjaka vrsti voća koje uzgajate i lokalnim klimatskim uslovima. Preporučuje se konsultovanje sa stručnjacima za voćarstvo ili poljoprivredu kako biste odabrali najbolju metodu za hlađenje voćnjaka.

Zašto je važno hladjenje voćnjaka

Hladjenje voćnjaka je važno zbog održavanja kvaliteta i svežine voća.

Hladjenjem voća smanjuje se gubitak vlage iz voća. Kada je voće izloženo toploti, voda brže isparava iz ploda, što dovodi do gubitka svežine, sušenja i smanjenja kvaliteta. Hlađenjem se smanjuje gubitak vode, čime se održava sočnost ploda.

Smartt Irrigation Solution pruža rešenja. Ukoliko imate potrebe za postupkom koji se sprovodi kako bi se smanjio stres biljaka uzrokovan visokim temperaturama, kontaktirajte nas.

Hlađenje vočnjaka navodnjavanje prihranjivanje

Jedna od metoda hladjenja voćnjaka je navodnjavanje "kap po kap". Smart Irrigation Solutions pruža vrhunske usluge u ovoj oblasti.

Naši dobavljači

Irritec

Implementacija sve efikasnijih rešenja za optimizaciju vodnih resursa i proizvodnih procesa u sistemu za navodnjavanje

Bermad

Pruža sveobuhvatna prilagođena rešenja za kontrolu i upravljanje snabdevanjem vodom bilo gde u svetu

Rivulis

Kao globalni inovator rešenja za mikro-navodnjavanje, Rivulis nudi najširi portfolio na tržištu, koji sadrži najprepoznatljiviji proizvod.

Mazzer

Poseduje proizvodne kapacitete visokospecijalizovanog tima tehničara, kao i radionicu sa najnovijim mašinama i tehnologijama.

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Smart Irrigation Solutions